Najčešća pitanja

Informacije

Najčešća pitanja

Pitanja u vezi internet prodavnice, kupovine i sigurnosti

Ne, nije potrebno da se registrujete kako biste kupili proizvod u našoj prodavnici.
Ukoliko ste napravili neku grešku prilikom porudžbine, ne brinite. Uvek možete da nas kontaktirate telefon ili na email i mi ćemo promeniti vašu porudžbinu.
Putem pretrage ili pregledom kroz izaberite željeni artikal i dodajte ga u korpu. Nakon izbora artikala izaberite opciju Korpa i na narednoj stranici je dovoljno da unesete kontakt podatke i kliknete na dugme Poruči.
Pre svega, Vi ćete dobiti mail potvrde narudžbine sa naše strane. Potom, naša kurirska služba će Vam poslati SMS poruku kada će Vam dostaviti artikal/artikle koji ste poručili.
Dostava putničkih guma, za fizička lica, na teritoriji Srbije za nas obavlja kurirska služba Bex. Dostava je besplatna, izuzev guma koje se prodaju na akciji. Troškovi isporuke teretnih guma su na račun kupca. Isporuka se vrši kurirskom službom na adresu koju je kupac naveo prilikom naručivanja. Ukoliko je porudžbina izvršena do 14h radnim danima, biće poslata istog dana (sem vikenda), a porudžbine nakon 14h biće poslate sledećeg radnog dana. Kupac može zahtevati, u dogovoru sa isporučiocem i ovlašćenim distributerom, da se gume isporuče kod ovlašćenog distributera gde će se izvršiti montiranje gume.
Status porudžbine uvek možete videti na stranici http://westtires.rs/tracking.phpUkoliko ste već dobili email poruku u vezi potvrde porudžbine, roba je predata kurirskoj službi i o statusu paketa se možete informisati putem njihove stranice, na osnovu koda koji ste dobili u SMS poruci.
Ukoliko imate bilo kojih poteškoća prilikom naručivanja, u svakom trenutku nas možete kontaktirati putem telefona 011/3750-922 ili putem email adrese reklamacije@westtires.rs
Prilikom online poručivanja, odabirom plaćanja putem platne kartice, process plaćanja se izvršava putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica banke, kroz WSpay sistem zaštite. Sigurnost Vam je 100% zagarantovana!

Pitanja u vezi reklamacija

Ukoliko je proizvod pogrešan prilikom isporuke kuriske službe Molimo Vas da ga ne primate I vratite odmah putem kurirske službe. Mi ćemo u najkraćem roku Vam isporučiti dobar artikal.
Molimo Vas da nas obavestite u kratkom roku, dobićete formular za reklamacije. Onda Vas molim da nam pošaljete popunjen i potpisan na reklamacije@westtire.rs Reklamirana roba će biti poslata proizvođaču na pregled. A mi ćemo Vam dostaviti novi proizvod bez oštećenja.
Situacije koji nisu pod kontrolom proizvođača, neki od tih faktora su: oštećenje koje se dogodilo na putu (npr. posekotina, bubrezi - jaje, oštećenja od udara, ili bušenje), nepropisna montaža, nepravilna upotreba, loše održavanje, stil vožnje, previsok ili prenizak pritisak u gumama, neravnomerno trošenje guma prouzrokovano mehaničkim nedostacima vozila, gume nisu balansirane, trap nije centriran, saobraćajne nezgode, izloženost vremenskim uslovima itd. Najčešća primedba je na izbočinu sa strane pneumatika (bubrezi – jaje). Takva deformacija je najčešće posledica kidanja jednog ili više vlakana u platnenom omotaču (odnosno oštećenjem metalne mreže) prouzrokovano kontaktom sa stranim objektom: trotoar, ivičnjak, rupa Ili preštipanjem boka gume izmedju objekta i felne.Proizvođači uglavnom imaju ljude koji su ovlašćeni i stručni za rešavanje reklamacija.Mi kao prodavac, smo samo posrednici između proizvođača pneumatika i krajnjeg kupca.
Potreban je samo račun o kupovini proizvoda (dovoljno je digitalni dokument, koji dobijate na vaš e-mail. “Elektronskom dokumentu se ne može osporiti punovažnost ili dokazna snaga samo zato što je u elektronskom obliku“ (član 4. stav 1. Zakona o elektronskom dokumentu).).
Da. Možete odustati od kupovine. Za detaljne informacije o odustanku od kupovine proverite našu stranicu http://westtires.rs/odustanak_od_kupovine.php

Opšta pitanja o gumama

Zakonski minimum za letnje pneumatike je 1,6 mm, a za zimske je 4 mm.
Osim sezonski, gume je potrebno menjati i onda kada se one istroše ili unište. Stare i potrošene gume predstavljaju rizik i opasnost na putevima kako za vas, tako i za one koji se nalaze u vašoj blizini. Gume je preporučljivo zameniti otprilike svakih šest godina ili nakon što pređu 65 000 km.
Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, predviđeno je pravilnikom koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. (član 113.). Zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su spoljne temperature niske, pa asfalt poledi, jer se letnja guma tada prilično stvrdne i ne prijanja dobro na asfalt. Zato se upotreba zimskih guma preporučuje već na temperaturama nižim od 7 (sedam) stepeni Celzijusa. Šara na gumama, takođe, ne sme biti plića od 4mm (četiri milimetra). Ako je tako, potrebno je kupiti nove gume.
M+S gume su zimske i AllSeason (sva godišnja doba). M+S (Mud + Snow ; guma za blato i sneg) guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snegu nego normalna guma. Međutim oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone. Na univerzalnoj gumi (M+S AllSeason, AllWeather, Weatherproof ili sa simbolima sunca-pahulje-lišće ...) označava da se guma može koristiti cele godine tj. i zimi i leti.Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neophodan simbol kod označavanja zimske gume.
Preporuka je da se i u letnjem i u zimskom periodu pneumatici pumpaju AZOTOM. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar ili više za manje od mesec dana, a gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže. Azot je termički stabilniji, tako da se guma sporije zagreva i hladi, a time doprinosi bezbednosti na putu.
XL (Extra Load) ili RF (ReInforced) su oznake za specijalno ojačane gume, koje mogu nositi veća opterećenja nego obične gume istih dimenzija, ali zahtevaju veći pritisak. Ove oznake se nalaze na bočnoj strani gume.
Pravilo je da na jednoj osovini moraju biti gume istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i iste šare.
DOT (Department Of Transportation) označava nedelju i godinu proizvodnje gume.Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa "DOT" praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju poslednje 4 cifre DOT oznake.
"E" oznaka znači da guma poseduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju) i da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta auto gume. Ova oznaka se sastoji od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega sledi još jedan broj pod kojim je sertifikat zaveden. Uokvireni broj je šifra zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume. Oznaka za Srbiju je E10.
Proveravajte pritisak u gumama barem jednom mesečno i pre odlaska na duže putovanje. Obavezno proveravajte i rezervni točak. Pritisak u gumama utiče na sigurnost u vožnji. Previsok ili prenizak pritisak u gumama dovodi do smanjenja izdržljivosti guma i njihovog oštećenja, slabijeg prijanjanja na putu, većeg zagrevanja, povećanja zaustavnog puta i povećanja potrošnje goriva.